Löneförhandlingen

Igår träffade vi arbetsgivaren för en sista sittning i löneförhandlingen. Vi är nu ense och några ytterligare justeringar har gjorts. Nu ska arbetsgivaren ta fram underlaget som ska skrivas på. Den nya lönen betalas ut i juni och den retroaktiva i augusti eller september.

/MoA

MBL-information om höstens lärartjänster

Igår eftermiddag var vi på information angående lärartjänsterna inför hösten. Vi gick igenom skola för skola och diskuterade behov och övertalighet. De personer som är "övertaliga" ser ut att kunna erbjudas arbete. Detta betyder att det trots neddragningar ser positivt ut. Det kommer också att lysas ut några lediga tjänster internt och externt eftersom ingen annan enhet har någon övertalig med just denna kompetens.

Vi bör också poängtera att alla enheter inte har haft sina förhandlingar om tjänstefördelning och organisation ännu. På måndag förhandlas exempelvis detta på Johan Olovskolan och där flaggas en neddragning med upp till fyra tjänster. Även här verkar det gå att lösa med omflyttningar av personal.

/MoA

Säkerhetscertifiering i förskolan

Just nu utreds säkerhetscertifieringen av förskolorna i kommunen. Det är ett viktigt, men komplext uppdrag. Det ska utredas ytterligare och målet är att få en "enkel" och tydlig certifiering. De som utreder har tittat på styrdokument, lagar och andra kommuners certifieringar. Tidplanen säger att det ska tas ett inriktningsbeslut i bildningsstyrelsen och att man i augusti-oktober görs en kostnadsberäkning och en komplettering av utredningen. I november sker en facklig förhandling. Då ska också beslut tas i bildningsstyrelsen om nödvändiga investeringar. I december startar budgetarbetet och år 2009 beräknas deta genomföras.

/MoA

Löneöversyn 080527

Vi har återigen träffat cheferna angående årets löneöversyn. Vi har framfört våra synpunkter exempelvis när det gäller medlemmar som har så kallade "snedsitsar". På torsdag ska arbetsgivaren presentera det som verkar bli det slutgiltiga förslaget eftersom vi nu är ense i de flesta frågor.

/MoA

Nationella prov årskurs 3

Från och med mars 2009 införs nationella prov även i årskurs 3.

/MoA

Samverkan med re-chefer

Igår var det samverkan med enhetscheferna. Där diskuterades en rad punkter. Idrottslärarna kommer inte att kunna få arbetskläder liknande de som förskollärarna i kommunen har fått.

Vi fick information om årets "sommarlek" som arrangeras i Karlbergsparken och Markusskolan under de tre första veckorna och de tre sista veckorna på sommarlovet.

Tillbudsrapporter finns att skriva ut på intranätet. Förenklade "blanketter" för enklare tillbud kommer att presenteras inom kort. Dessa förenklade varianter är framtagna för att det ska gå snabbt att fylla i det som händer och att man snabbt ska kunna få en överblick över vilka åtgärder som bör vidtas.

/MoA

Nya regler för sjukskrivningar

Vi har varit på ett frukostmöte med Arbetslivsresurs. De kommer att samarbeta med företagshälsovården framöver när det gäller att snabbt få ut sjukskrivna personer på arbetsmarknaden igen.

/MoA


Kampanj mot förändringar i sjukförsäkringen

Nu har kampanjen mot försämringar i sjukförsäkringen dragit igång. Riksdagens ledamöter ska rösta om förslaget den 4 juni 2008. Målet med kampanjen att förmå riksdagens ledamöter att rösta nej till förslaget och att det tillsätts en blocköverskridande parlamentarisk utredning om socialförsäkringen.


lararforbundet.se kan du läsa mer om förslaget och kampanjen. Där finns också länkar till den elektroniska namninsamlingen och ett elektroniskt vykort som man kan skicka till riksdagsledamöter.

Det är Lärarförbundet, ST, Unionen och SKTF som tillsammans med handikappförbunden står bakom kampanjen.

/MoA


Legitimationsutredningen

Här följer en sammanfattning av innehållet i "Lärarutredningen - om behörighet och auktorisation" som presenterades den 27 maj 2008.

Reformen föreslås genomföras under år 2010. Lärarlegitimation föreslås gälla alla lärare från förskoleklass till gymnasieskola och vuxenutbildning. Reformen ska gälla såväl kommunala som fristående skolor. För fritidspedagoger föreslås inte någon legitimation i dagsläget.

Ett provår införs efter lärarexamen. Varje ny lärare får gå provåret tillsammans med en mentor. Mentorn tillsammans med rektor ansöker sedan om legitimation hos Skolverket. En övergångperiod mellan 2010 - 2018, ska göra det möjligt för alla som nu inte är behöriga att komplettera sin utbildning. Om man redan är utbildad lärare kan man ansöka om legitimation utan att gå provåret. Förutsättningen är att man har varit verksam som lärare sammanhängande i minst två år under perioden 2000 - 2010.

Endast legitimerade lärare får sätta betyg och vara mentorer åt lärarstudenter. Titlarna grundskollärare och grundskoleadjunkt föreslås införas i klasserna F - 9. I gymnasieskolan införs titulaturen gymnasielektorer, gymnasieadjunkt och yrkeslärare.

Legitimationen kan återkallas om läraren begår brott eller på annat sätt visar sig grovt oskicklig. Den nya inspektionsmyndigheten ska vara den instans som utreder anmälningar mot lärare och begär, hos en på Skolverket inrättad nämnd, Lärarnas ansvarsnämnd, att legitimationen återkallas.


Utredningen kan du läsa i sin helhet här. Som medlem kan du också diskutera detta ämne med andra medlemmar här. Frågor och svar om utredningen kan du läsa här.

/MoA

Lärarlyftet

I våras skrev vi i kommunen ett avtal om vad som gäller för de lärare som deltar i lärarlyftet. I Sverige har 3500 lärare ansökt om att vidareutbilda sig inom ramen för Lärarlyftet denna höst. Det är en ökning med 120 procent jämfört med tidigare. De populäraste kurserna är spedialpedagogik, läs- och skrivutveckling och matematik för de lärare som arbetar med yngre barn. För lärare som arbetar med äldre barn är det populärast med kurser i matematik, bild och svenska som andraspråk. Lärarlyftet pågår fram till år 2010.
 
/MoA

Betyg

Regeringen har planerat att införa ett betygssteg för icke godkänt i grundskolan. Lärarförbundet har i sitt remissvar skrivit att detta betygssteg (F) borde ersättas med benämningen ännu ej godkänt. 

Lärarförbundet menar att det är tveksamt att i grundskolan legitimera en betygsnivå som ligger under den som alla elever ska uppnå. Inte minst med tanke på att grunskolan ska göra sitt yttersta för att alla elever ska uppnå målen för godkänt.

/MoA

Löneförhandling

Idag har vi träffat arbetsgivaren och haft överläggningar kring arbetsgivarens bud. Det fanns några punkter som vi inte var eniga kring och det gjorde att vi inte kunde slutföra förhandlingarna idag. Vi har fått ut extra underlag eftersom det förelåg en del oklarheter. Vi kommer att återuppta förhandlingarna på tisdag morgon.

Siktet är fortfarande inställt på att vi kommer att få ut den nya lönen i juni. Den retroaktiva kommer dock att betalas ut först i augusti eller september.

/MoA

Arbetsplatsombudsträff 21 maj

Idag har vi genomfört vårens sista träff för arbetplatsombuden. Tyvärr var det inte många som deltog denna gången heller men vi hade givande diskussioner i alla fall.

På förmiddagen diskuterade vi konsekvenserna av pedagogiska rum/ pedagogisk deklaration samt alla andra uppdrag vi har fått de senaste åren såsom NTA, TRAS, IKT och Genus. Vi ingår i så många grupper och tvärgrupper och blandgrupper  och nätverk att vi inte hinner utföra uppdraget och reflektera i arbetslaget. Vi hinner knappt med att vara med barnen numera. Hur ska vi göra för att få lugn och ro? Vi är inte emot satsningarna som görs inom förskolan men det verkar inte finnas någon övergripande plan på hur vi ska få ihop säcken och få en helhet.

På eftermiddagen diskuterade vi bland annat den kommande lönerevisionen och det var flertalet ombud som ej fått se arbetsgivarbudet. Vi diskuterade även här hur vi ska hinna med alla uppdrag inom arbetstiden och samtidigt hinna genomföra lektioner som är planerade. Vi pratade om begreppet utbildningsmiljö och vad det står för.
Vikarietillgången är ju också en stor fråga fortfarande ute på vissa skolor.  En annan aktuell fråga är äldre lärare kontra yngre samt den kommande bristen på lärare/förskollärare som vi står inför inom några år.

Som vanligt fikade vi och hade en trevlig samvaro samt delade ut årets kalendrar.

/Catharina och Ann-Sofie

Information från styrelsemöte

Vi har tagit fram ett förslag till kontrakt för arbetsplatsombuden. Dessa kontrakt ska användas redan till höstterminen. Kontaktpersonerna kontaktar sina ombud före hösten så att kontrakten kan skrivas på före terminsstart.


Ulf kommer att avgå som huvudskyddsombud för kommunens skolor till hösten. Han fortsätter dock som skyddsombud. Anette är huvudskyddsombud för förskola och fritidshem. Ylva ska bli huvudskyddsombud för 1-6, Monica för 7-9 (just nu har hon norra området) och Magnus för gymnasieskolan.


Vi ska undersöka om vi kan få den så kallade BAM-utbildningen för våra skyddsombud. Det är fyra heldagar med en månad mellan träffarna. Vecka 46 är arbetsmiljövecka i kommunen. En dag under vecka 46 ska bildning få arbeta med ett diskussionmaterial om arbetsmiljö (FAS Arbetsliv). Vi har diskuterat för- och nackdelar med den nya medarbetarenkäten AHA. Enligt planen ska den ut redan i oktober. Enkäten innehåller en hälsoprofil och ska fyllas i på arbetstid. Det ingår ett större uppföljningsarbete med den här enkäten. Nu ligger det också ett krav på cheferna med återkoppling. Det har det inte funnits tidigare.

Löneförandling sker nu på torsdag och vi har fått löneunderlaget. Vi vet att flera arbetplatsombud inte har fått se underlagen innan de lämnades till bildningschefen. Därför behöver vi få era synpunkter nu.

/MoA


Rektorstjänsten i Fors

Det är åtta personer som har sökt rektorstjänsten i Fors och nästa vecka kommer arbetsgivaren att kalla till intervjuer.

/MoA

Studerandemedlemmar

Malin ringer just nu runt bland de studerandemedlemmar (boende i Avesta) som tar examen i vår. Det är viktigt att de känner sig välkomna in vår fackförening och att de känner nyttan av att vara med i facket. Förhoppningsvis är det några av de nya lärarna som får jobb just i vår kommun!

/MoA

Styrelseplanering och löneöversyn

Idag ska lokalavdelningsstyrelsen träffas för en halv planeringsdag. Vi kommer också att hålla ett ordinarie styrelsemöte. 

På torsdag är det ÖLA-möte då löneöversynen ska genomföras. Vi vet att några av våra arbetsplatsombud inte har fått möjlighet att se löneförslaget innan det skickades till bildningschefen. Hör av er så att vi kan få era synpunkter och så att vi vet vilka områden som inte har fungerat när det gäller överenskommelsen om löneöversynen. 

/MoA

Hemsidan uppdaterad!

Nu har hemsidan uppdaterats med nyttiga länkar!

Vår webplats på nätet kräver att du är inloggad som medlem för att kunna läsa det mesta. Du loggar in med personnummer och medlemsnummer.

/MoA

Förhandling på Johan Olovskolan

I tisdags skulle ett förhandlingsunderlag (tjänstefördelning och organisation) varit fackliga parter tillhanda. Ett medlemsmöte var inplanerat imorgon, men detta har nu fått ställas in. Orsaken är att rektor på enheten inte hunnit färdigställa förhandlingsunderlaget.

Enligt rektor kommer underlaget den 22 maj och detta innebär att förhandling kommer att ske tidigast en vecka därefter.

/MoA

Förhandling i By

Idag har organisationen för By skola förhandlats klart. Även detta område har varit tvungen att dra ner på antalet tjänster (-1,5).

/MoA

Vår blogg är känd!

Jag (Monica A) deltar i en referensgrupp för att utveckla de lokala webplatserna och igår åkte jag till Lärarnas Hus i Stockholm. Där diskuterade vi idéer och möjligheter med de nya webplatserna. Jag vill bland annat att vi ska få en bloggfunktion på hemsidan. Det framkom många bra saker på mötet och jag har fått med mig mycket hem igen.

Jag ska passa på att tacka de medlemmar och ombud (som har hjälpt till att tycka till om webplatserna) för hjälpen. Det var till stor hjälp att få era synpunkter. Kommer ni på mer så kan ni gärna höra av er igen! Jag ska nu meddela era namn och adresser så att ni som ville ha en biobiljett kan få den hemskickad.

På referensgruppens möte visades också vår blogg upp så nu har besöksantalet stigit ordentligt. Och det handlar ju om det - att många ska läsa och veta vad som händer i vår lilla lokalavdelning.

/MoA

Löneförhandlingen

Senast nu på fredag ska rektorerna lämna sina löneförslag till bildningschefen. Innan dess ska de fackliga ombuden på arbetsplatsen ha sett förslagen och överlagt med rektor.

Lönerna diskuteras av ledningsgruppen på bildning på tisdag och på torsdag får facket centralt i kommunen ut löneunderlaget. Förhandling sker den 22 maj och målet är att de nya lönerna ska betalas ut innan semestrarna.

/MoA

Huvudskyddsombudskonferens

Här kommer lite information från dagens konferens: Våra fem huvudskyddsombud har varit på konferens i Falun. Många intressanta diskussioner fördes och en fortsättning på detta kommer till hösten.

Vi har på gång att starta ett nätverk tillsammans med Hedemora och Säter för att stärka våra skyddsombud i den förändrade rehabiliteringsgången (vad som händer vid sjukskrivningar). Det kommer att ske stora förändringar från och med 1 juli. Det är viktigt att våra skyddsombud är välutbildade i dessa frågor för att kunna hjälpa och stötta medlemmarna.

På konferensen poängterades vikten av fungerande samverkansgrupper. Där finns fackliga företrädare (arbetsplatsombud och skyddsombud) samt chef. Alla förändringar ska diskuteras och planeras tillsammans. Samverkansgruppen är också skyddskommitté. Arbetsplatsträffen är rådgivande till samverkansgruppen, men beslut får ej tas på arbetsplatsträffarna. 

Det är viktigt att delegationsordningen på en arbetsplats är tydlig. Ett exempel är att den som fått ansvar för idrottshallen ska få utbildning (kunskap) och tid för att klara uppdraget. Den som har delegation är nämligen ansvarig för arbetsmiljön i salen. Alla delegationer inom skolan ska vara skriftliga!

Vidare vill vi påminna om vikten av att allt arbete är förankrat och beordrat av rektor. Då tänker vi exempelvis på lägerverksamhet eller resor. Om det skulle ske en olycka så är det viktigt bland annat ur försäkringssynpunkt. Det är viktigt med checklistor och rutiner så att man gör en riskbedömning vilka rutiner som gäller om ett barn försvinner på en utflykt eller skadar sig etc.

/MoA

Auktorisation?

Just nu förs en intensiv debatt angående auktorisation eller legitimering av lärarkåren. Det är en viss skillnad mellan de två begreppen. Enkelt uttryckt kan man förklara det som så att auktorisation är något som lärarna själva "äger". En legitimering, däremot, hanteras av utomstående.

Lärarförbundet vill ha en auktorisation av läraryrket hellre än en legitimering. Just nu verkar det dock som om legitimeringen är det som ligger närmast till att bli verklighet. Den 28 maj kommer ett förslag till legitimering och därefter har vi i Lärarförbundet tre månader på oss att skriva remissvar. Så det blir ett hektiskt sommarlov!

Kortfattat går förslaget ut på att den som är nyutexaminerad får en mentor under ett år. Denne mentor och arbetsgivaren bestämmer sedan om den nyexade läraren ska bli legitimerad eller inte. Lärarförbundets studeranderåd vill ha ett namn på den nyexade under det första året. I nuläget kallar man denne person för "adept".
För de lärare som inte är nyutexaminerade kommer följande regler att gälla för att vara legitimerad: Generellt gäller att man ska ha arbetat som lärare totalt två år efter år 2000.

Målet är att detta ska sjösättas redan år 2010 och att perioden fram till år 2018 ska vara en anpassningsperiod.

Vi har inte fått några klara svar när det gäller disciplinpåföljder. Troligast är att man kommer att få varningar och att det sista steget är avlegitimering. Men det vet vi inget om. Det är heller inte klargjort om samtliga lärargrupper ska legitimeras eller endast vissa. Det ska i alla fall bli intressant att läsa förslaget som kommer i sin helhet den 28 maj. Vi kan också bara spekulera i om legitimeringen är statushöjande eller om den bara höjer våra egna krav på oss själva. Vad tycker ni?

/MoA


RSS 2.0