ÖLA-möte 081127

På det senaste ÖLA-mötet gick vi igenom kommunens ekonomiska läge. Det prognostiserade resultatet på ett nollresultat för budgetåret 2008 ligger fast. Gymnasiet har infört inköpsrestriktioner fram till årsskiftet. Bildningsstyrelsens AU har föreslagit bildningsstyrelsen att anta bantningsförslag på 12 miljoner. Vi har lämnat våra synpunkter på detta.

Den 9 december ska skolverksrepresentanter träffa rektorerna inför den kommande skolverksinspektionen. Då lämnas närmare information om hur granskningen kommer att genomföras.

ÖLA-gruppen har, via mail, skickat ut en enkät till all lärarpersonal. Vid nästa ÖLA-möte skall vi ägna oss åt att analysera resultatet. Vi hoppas att så många som möjligt svarar på den eftersom resultatet kan visa hur arbetsklimatet och inflytandet ser ut på de olika enheterna. Påminn varandra så att ni svarar på den! Det är värdefullt så att vi kan visa upp att exempelvis uppdragsdialogen och samverkansgrupperna faktiskt inte fungerar på vissa enheter. Vi behöver också få exempel på skolor och enheter där det faktiskt fungerar bra.

Vi och de andra fackliga förbunden samt arbetsgivare har deltagit i intervjuer med Öhrlings. Syftet har varit att utreda hur ledningsorganisationen ser ut i kommunen. Ett förslag till förändring i kommunens ledningsorganisationen (bildning) kommer att presenteras i januari/februari.

Vi har ingen övertalighet inför våren. Ett tag befarade vi att det skulle bli övertalighet, men det är alltså löst för vårterminen.

Vidare diskuterade mötet situationen kring NVU. Förhandlingarna ska vara klara till den 13 december. Om de inte når fram till en lösning kan det bli så att Avesta träder ur NVU innan jul.

Mötet diskuterade också skolgrupperna (ändringarna som genomförs angående de flexibla skolgrupperna ska förhandlas inom kort), nyckeltalen, köksutredningen, prao-utredningen, skolskjutsreglementet och utredningen angående skolbiblioteken.

Den 24 mars 2009 ska rektorerna vara klara med tjänstefördelningen inför höstterminen 2009. Förhandling sker sedan den 27 mars. Detta tidiga datum är satt så att vi inte ska få samma situation som inför höstterminen. Då satt vi i förhandlingar i juli månad.

/MoA

Ordförandekonferens 081126

Det har varit ordförandekonferens i Borlänge. Där samlas ordföranden från lokalavdelningarna i Dalarna och andra fackliga förtroendemän. Denna gång diskuterades det senaste representantskapsmötet. En rapport från mötet har publicerats på bloggen tidigare.

/MoA

Bedömningsområden för lön

Just nu arbetas det för fullt med att ta fram nya bedömningsområden inför löneöversynen. Det är de gamla lönekriterierna som byts ut till bedömningsområden. Det kommer att vara några gemensamma för alla kommunanställda och några som är yrkesspecifika. Det sammanlagda antalet bedömningsområden kommer att vara färre än de som vi haft tidigare.

/MoA


Möte för sjukskrivna

Idag klockan 14 anordnar vi en träff med våra långtidssjukskrivna medlemmar. Vi kommer att gå igenom den nya sjukförsäkringen, fika och umgås.

/MoA

Unga lärarförbundare

Lärarförbundet centralt vill ha hjälp att få reda på om unga lärare i Lärarförbundet behöver ha speciella mötesplatser. Ska Lärarförbundet ha speciell facklig utbildning för unga? Om du är under 35 år och lärare i Lärarförbundet vore det bra om du loggade in och svarade på enkäten här.

/MoA

Riskbedömningar

Igår var skyddsombuden på en utbildning i systematisk arbetsmiljö (SAM). Utbildningen hölls av föreläsare från arbetsmiljöverket och betoningen låg på AFS 2001:1 som heter just systematisk arbetsmiljö.

Vi fick bland anant lyssna till innehållet i SAM och där är en viktig del att allvarliga olyckor och tillbud (en händelse som skulle ha kunnat resultera i en allvarlig olycka) ska anmälas till arbetsmiljöverket enligt 2§ arbetsmiljöförordningen och utredas på arbetsplatsen. Det är arbetsgivaren (rektor) som ska göra anmälan och det görs enkelt på www.av.se som är arbetsmiljöverkets hemsida.

Vidare diskuterades att riskbedömningar ska göras vid varje förändring på arbetsplatsen. Arbetsgivaren ansvarar för detta och arbetstagare och skyddsombud ska delta. En riskbedömning består av riskanalys, riskidentifiering och riskuppskattning. Det betyder att när det ska bli en förändring på en arbetsplats så ska arbetsgivaren identifiera vilka risker det innebär och uppskatta dem. Vidare ska arbetsgivaren värdera riskerna om de är allvarliga eller inte.

En riskbedömning enligt §8 ska exempelvis genomföras vid personalneddragningar, förändrade arbetstide, utökat arbetsinnehåll, nya arbetslag, ändrade arbetsuppgifter. Riskbedömningen avser tiden efter genomförd förändring, men ska skrivas innan den genomförs. Bedömningen kan behövas göras både på grupp- och individnivå och täcka sociala, psykiska och fysiska risker. Det är också viktigt att komma ihåg att en förändring i sig kan innebära en risk för ohälsa.

Exempel på riskkällor är hög arbetsbelastning, tidspress, komplicerade (spända) arbetsuppgifter, kompetensbrist, lågt inflytande, otydlig organisation, samarbetesbrist, brister i ledningsstöd, våld och hot, buller, otydliga arbetsuppgifter eller dåligt anpassade arbetslokaler.

/MoA

Arbetsmiljövecka

Denna vecka har kommunerna Avesta, Hedemora, Norberg, Fagersta och Skinnskatteberg en gemensam arbetsmiljövecka som till största delen är förlagd i Avesta.

För oss inom bildning ordnades en speciell föreläsning om muslimsk kultur och även en dag för rektorer och skyddsombud i FAS-verktyget. FAS-verktyget är ett verktyg som vi ska använda på våra arbetsplatsträffar framöver. Andra kommunala förvaltningar har redan provat med lyckad effekt.

/MoA

Träff för skyddsombud

Igår skickades en inbjudan ut till våra skyddsombud. Tillsammans med Hedemora och Säter bygger vi upp ett nätverk för skyddsombud. Det är viktigt att man känner andra skyddsombud så att man enkelt kan diskutera frågor som rör ens eget skyddsområde. Denna träff är förlagt till Hedemora lokalavdelnings expedition. Anmäl er snarast.

Vi kommer att ha återkommande träffar för skyddsombuden. Vi ska diskutera skyddsfrågor, rehabilitering, lagar, avtal och annat som ett skyddsombud bör känna till.

/MoA

Lokala hemsidan

Det arbetas för fullt med att ta fram bättre verktyg för våra lokala hemsidor. För vår del är det lararforbundet.se/avesta som det handlar om. Referensgruppen (där undertecknad finns med) har fått ta del av en så kallad "kravspecifikation" där alla önskemål finns nedtecknade. Vi kommer att få bättre verktyg och det kommer att bli lättare att använda sig av den lokala hemsidan. En bloggfunktion kommer också att finnas.

Mycket av informationen på hemsidan är inte offentlig och därför måste man vara inloggad för att kunna ta del av informationen. Vi får fundera över hur vi ska göra med bloggfunktionen, om vår kommande blogg också ska vara offentlig eller stängd. Vad tycker ni?

/MoA

Mål och budget 2009-2011

Idag genomfördes en MBL §11-förhandling gällande revidering av mål och budget 2009-2011 för Avesta kommun. Lärarförbundet har lämnat en protokollsanmärkning och därmed inte godkänt det förslag som kommunstyrelsen kommit med. Vi motiverade det med att vi anser att de lagbundna verksamheterna måste prioriteras för att säkerställa den långsiktiga och den kortsiktiga kvalitén för verksamheterna.

/MoA 

Arbete med lönekriterier

Just nu arbetar vi med att ta fram lönekriterier. De ska vara klara att använda till nästa löneöversyn. En första träff av tre planerade genomfördes idag på eftermiddagen och vid nästa träff ska vi enas om övergripande bedömningsområden som ska gälla för alla kommunanställda. Därefter tas yrkesspecifika kriterier fram.

/MoA

Representantskapets sammanträde 081106

Igår sammanträdde Lärarförbundets representantskap på Lärarnas hus i Stockholm. Representantskapet är ett rådgivande organ till förbundsstyrelsen och från Dalarna skickas fyra delegater.

På mötet diskuterades det privata området oc en ny förhandlingsorganisation för deta. Förbundstyrelsen önskade synpunkter på ett förslag för att de ska kunna ta ett så bra beslut som möjligt i frågan. Vidare diskuterades "riksavdelningar" och mötet tyckte att sådana ska införas. För att möjliggöra detta fattade mötet beslut om att ändra stadgarna för Lärarförbundet. Numera är begreppet lokalavdelning utbytt mot begreppet avdelning. Som underrubrik till detta finns både begreppet lokalavdelning och begreppet riksavdelning. Detta ger för de allra flesta lokalavdelningar ingen förändring i praktiken. En riksavdelning inrättas om det det finns en facklig mognad och kan inrättas vid företag, koncern eler myndighet med flera arbetsplatser och stor geografisk spridning. Detta skulle lösa flera av de praktiska frågor som lokalavdelningarna länge försökt hitta en lösning på. Mer information kring detta kommer ni naturligtvis att hitta på den centrala hemsidan, www.lararforbundet.se.

Vidare fick mötet lyssna till en föredragning av det arbete som gruppen som arbetetar med arbetstiden under en opartisk ordförande (Per Unckel). De är just nu inne i insamlingsfasen och arbetar för fullt med att ta fram en så mångsidig bild av arbetstidsfrågan som möjligt. De har genomfört intervjuer, arbetsplatsbesök, enkäter mm och den bild som de presenterar är mycket lik en bild so är verklighet hos oss lokalt. Det som kunde tilläggas är att vi lokalt i allt större utsträckning lever i en verklighet där politiker alltmer går in och detaljstyr vår verksamhet. Vi vill också hellre tala om en garanterad rätt till planeringstid istället för att gå in i en diskussion om undervisningsskyldighet. Vi vill vidare arbeta för en förtroendefull organisation fär uppdragsdialogen fungerar och där politiker ger oss förutsättningar för en bra verksamhet.

/MoA

Arbetsplatsbesök

I måndags genomfördes arbetsplatsebesöken på Rågskolan och Markusskolan. Besöket sammanföll med Markusskolans invigning av den nya hinderbanan.

/MoA

Huvudskyddsombudskonferens

Igår var undertecknad på hsko-konferens och idag åker resterande huvudskyddsombud på samma konferens. Innehållet var konflikthantering, härskartekniker, skyddsombudens och huvudskyddsombudens uppdrag samt nyheter i lagar och avtal. Vi fick också ta del av en dom angående stroke som arbetsskada. Vidare fick vi en bok om arbetsmiljön i skolan med typfall.

/MoA

RSS 2.0