Huvudskyddsombudskonferens

Här kommer lite information från dagens konferens: Våra fem huvudskyddsombud har varit på konferens i Falun. Många intressanta diskussioner fördes och en fortsättning på detta kommer till hösten.

Vi har på gång att starta ett nätverk tillsammans med Hedemora och Säter för att stärka våra skyddsombud i den förändrade rehabiliteringsgången (vad som händer vid sjukskrivningar). Det kommer att ske stora förändringar från och med 1 juli. Det är viktigt att våra skyddsombud är välutbildade i dessa frågor för att kunna hjälpa och stötta medlemmarna.

På konferensen poängterades vikten av fungerande samverkansgrupper. Där finns fackliga företrädare (arbetsplatsombud och skyddsombud) samt chef. Alla förändringar ska diskuteras och planeras tillsammans. Samverkansgruppen är också skyddskommitté. Arbetsplatsträffen är rådgivande till samverkansgruppen, men beslut får ej tas på arbetsplatsträffarna. 

Det är viktigt att delegationsordningen på en arbetsplats är tydlig. Ett exempel är att den som fått ansvar för idrottshallen ska få utbildning (kunskap) och tid för att klara uppdraget. Den som har delegation är nämligen ansvarig för arbetsmiljön i salen. Alla delegationer inom skolan ska vara skriftliga!

Vidare vill vi påminna om vikten av att allt arbete är förankrat och beordrat av rektor. Då tänker vi exempelvis på lägerverksamhet eller resor. Om det skulle ske en olycka så är det viktigt bland annat ur försäkringssynpunkt. Det är viktigt med checklistor och rutiner så att man gör en riskbedömning vilka rutiner som gäller om ett barn försvinner på en utflykt eller skadar sig etc.

/MoA

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0