AU:s förslag till verksamhetsplan för 2008

NYA AVTAL

Vi har fått ett nytt centralt avtal. Vi arbetar för att skriva lokala avtal och att få en bra lönebildning lokalt. I ÖLA-gruppen bevakar vi de viktiga fackliga frågorna när det exempelvis gäller arbetsmiljö.


STYRELSE

Vi arbetar aktivt med de nya styrdokumenten som antogs av Lärarförbundets kongress. För att få en aktiv styrelse delar vi upp arbetet mellan oss och utser i styrelsen kontaktpersoner till alla ombud.


OMBUD

Ombuden är otroligt viktiga och vi behöver aktiva och kunniga ombud som kan driva medlemmarnas frågor. Vi har fått uppdrag från förbundet att satsa på ombuden. Vi gör upp tidsbundna förordnanden för att säkerställa att ombuden känner till sitt uppdrag. Varje ombud får en kontaktperson i styrelsen och inbjuds till expeditionen. Det är viktigt att vi i lokalavdelningen står enade.


MEDLEMMAR

Vi arbetar aktivt för att ge våra medlemmar aktuell information så att vi får aktiva medlemmar. Som ett led i detta satsar vi på vår hemsida och vår blogg. Vår vision är att genomföra besök på varje arbetsplats. Vi erbjuder möjlighet att delta i kurser och konferenser på regional nivå.


ARBETSMILJÖ

Alla våra skyddsombud som inte har en utbildning ska utbildas i kommunal regi under våren. Vi ska arbeta för att det finns fungerande samverkansgrupper på alla arbetsplatser. Vi arbetar på alla nivåer för att förbättra arbetsmiljön på samtliga enheter.


OPINION

Vi ska bli ännu mer aktiva i den lokala debatten i frågor som rör vår verksamhet.

Detta är AU:s förslag till grundstommen i verksamhetsplan. Kom gärna med kommentarer!


Inför årsmötet

Idag har lokalavdelningens arbetsutskott haft möte och förberett årsmöteshandlingarna.

Vårt årsmöte hålls den 11 mars på församlingsgården i Avesta. Vi börjar klockan 18.30 med lättare förtäring. Vi kommer också att lyssna till Lennart Hjelm som föreläser på "tankens kraft".

Alla medlemmar hälsas hjärtligt välkomna!

/MoA

Lanseringen av bloggen pågår

Nu är ett nyhetsbrev utskickat till alla arbetsplatser. Detta kommer att sättas upp av ombuden på de olika enheterna. Där finns information hur våra medlemmar ska göra för att komma åt bloggen och hemsidan. På hemsidan ligger också några roliga medlemsfrågor som vi i styrelsen har stor nytta av att så många medlemmar som möjligt besvarar.

Alla ombud som har en epost-adress har också fått informationen om bloggen via epost. Vi är tacksamma om du som läser här informerar dina medlemskollegor om denna bloggsida. Detta är ett utomordentligt redskap som vi tror mycket på. Det är viktigt med en bra och snabb kommunikation!

/MoA

Skyddsombudsutbildning

Kommunen har inbjudit skyddsombud i kommunen som saknar grundläggande skyddsombudsutbildning till en tvådagarsutbildning. Från vår lokalavdelning kommer nio lokala skyddsombud att delta båda dagarna. Dag två ansluter ytterligare fem skyddsombud till utbildningen. Utbildningen ger en bra utgångspunkt för att komma igång med det systematiska arbetsmiljöarbetet på de olika enheterna.

Några förskolor och skolor saknar skyddsombud och det är beklagligt eftersom det är mycket viktigt att arbetsmiljön bevakas från fackligt håll. Om någon medlem läser här och känner lite extra för dessa frågor och funderar över vad uppdraget innebär - tveka inte att kontakta oss eller lämna en kommentar på bloggen.

/MoA

Arbetsmiljö

Som ni alla säkert vet så har en anmälan enligt Arbetsmiljölagen 6 kap 6 § lämnats till Arbetsmiljöverket gällande arbetsmiljön på JO-skolan. En dialog har påbörjats och en handlingsplan är under utarbetande. Anmälan har dock tagits tillbaka, men en inspektion kommer så småningom att genomföras för att säkerställa att åtgärder har vidtagits.

Förhoppningarna är goda och från fackligt håll tror vi på en bra lösning för alla inblandade. Senast idag fördes en dialog med rektor på skolan för att säkerställa kvalitén på handlingsplanen.

/MoA

ÖLA 080221

Inför vårens löneöversyn har ÖLA-gruppen i kommunen enats om en arbetsordning. I första steget ska en förhandling göras när det gäller löneutrymmet. Därefter informeras rektorer och personal om hur löneöversynen ska gå till. De arbetsvärderingsverktyg som vi har i kommunen sedan tidigare gäller även detta år. ÖLA-gruppen ska under våren arbeta med att ta fram nya. Rektor genomför lönesamtal med alla medarbetare och ett särskilt underlag (bedömningsfaktorer vid utvecklingssamtal) används tillsammans med de tidigare kända kriterierna. Efter samtalen gör rektor ett förslag till lönesättning som lämnas till de lokala fackliga företrädare. Rektorerna ska skicka dessa förslag till bildningschefen senast den 29 april. Den 5 maj går ledningsgruppen igenom förslaget för att se att det är rimligt. Den 9 maj lämnar bildningschefen förslaget till de båda lärarförbunden. Avstämning av löneförslagen äger rum den 22 maj. Därefter meddelas den nya lönen till alla medarbetare av lönesättande chef. Den nya lönen betalas ut med junilönen.

Förskolan kan eventuellt behöva byggas ut ytterligare inför och efter sommaren. Bildning har, som vi tidigare berättat om, en ansträngd ekonomisk situation. Där arbetas i nuläget fram ett åtgärdspaket för att hitta alla medel som finns. Det betyder att vissa planerade verksamheter fryses, exempelvis KomTek.

Enligt vissa undersökningar är Avestas skolor dyra i jämförelse med andra kommuner. Vår bildningschef sade dock idag att han "tror inte längre att Avestas skolor är de dyraste". Detta beror bland annat på hur skolväsendet är uppbyggt och vilka parametrar som räknas in i beräkningarna.

Inför dialogen vill vi poängtera att alla arbetsuppgifter ska rymmas inom arbetstiden. De rektorer som inte var med på den partsgemensamma fortbildningsdagen som var i januari kommer att utbildas av bildning.

Arbetslagsledarna på gymnasieskolan förordnas sina uppdrag under tidsbestämda perioder. Att det inte förhandlas in helt och hållet i tjänsterna beror bland annat på att man avvaktar den förändrade gymnasieskolan som beräknas träda i kraft år 2010.

Målet är att bildningschefen presenterar förslag till nytt mentorsavtal alternativt arbetsbeskrivning till nästa ÖLA-träff.

Bildningschefen presenterade Avestas påbörjade profilarbete. Han ingår i den grupp som ska arbeta med detta. Profilerna är outdoor, Koppardalen och sport. Det finns visioner om hur kommunen ska arbeta i framtiden. Exempel från dessa visioner är fler förskolor med "ur & skur"-profil och även fler skolor med friluftsprofil. Vidare ska skolorna vara utformade med användbara pedagogiska IT-lösningar. Här visade bildningschefen exempel från en gymnasieskola i Falköping. Visionen är också att hemspråk, musik etc också ska kunna bedrivas från andra länder där det kan finnas en pedagogisk vinning i det.

Som avslutning på mötet diskuterades arbetsmiljön på en rad skolor i kommunen. Det har framkommit att flera enheter upplever att samverkansgrupperna fungerar bristfälligt och att rektorerna inte tar problem på allvar. Även här behöver vi medlemmarnas hjälp för att få en heltäckande bild av situationerna på de olika arbetsplatserna.

/MoA


Ombudsträffar

Nu har vi genomfört årets första ombudsträffar! Vi har delat upp ombuden för förskola och skola i två grupper, dels för att få rätt fokus i diskussionerna som uppstår och dels för att vi ska få plats på expeditionen.

Vi har informerat och delat ut förbundets nya styrdokument, diskuterat om yrkesetik,värdegrund och vår profession. Det finns ett material från förbundet som heter Lärarförbundets professionpraktika som vi ska jobba med under våren. Vi tittade även på hur avtalrörelsen gått till och vad vi fick igenom av våra krav.

Det var långa och många diskussioner, trots att det inte var så många ombud som deltog (fyra på tisdagen och sex på torsdagen). Vi hoppas på större uppslutning de kommande träffarna. Gå in på vår lokala hemsida och se till att vara inloggad så får du datumen för vårens träffar. 

/Catharina

2008 - ett tufft år?

Från bildningsförvaltningen informeras att 2008 kommer att bli ett tufft år ekonomiskt - redan från start! Det finns inget utrymme för röda siffror. Det krävs att vi bevakar frågorna på samtliga nivåer. Därför laddar vi i lokalavdelningen för att ha en medlemsnära kommunikation och göra ett ännu bättre arbete.

Lönesamtalsutbildningen, som alla anställda i kommunen ska ha genomgått, kritiseras bland annat för att det var kort framförhållning. Ventilationen i lokalen var dålig och i dagens Avesta Tidning uttrycker en insändare besvikelse över att kommunen inte bjöd på mer än vatten och karameller. Vad tycker ni om utbildningen i lönesamtal (innehållet)? Motsvarade den dina förväntningar? Skriv gärna en kommentar så att vi kan ta med det på våra samverkansmöten och föra informationen vidare. Vi har också lagt en medlemsfråga på vår hemsida om detta. Kom ihåg att du måste vara inloggad som medlem för att kunna läsa den mesta informationen där.

En arbetsgrupp har tillsatts för att utarbeta en plan för säkerhetscertifieringen av kommunens förskolor. Detta arbete ska vara klart i juni 2008.

Personalen på kommunens förskolor och fritidshem har nu fått ut sina arbetskläder. Några plagg är dock restnoterade. Vi vet att några har klagat på att de är för täta och inte släpper igenom fukten utåt och därmed blir blöta. Vi vill gärna veta vad ni tycker om arbetskläderna. Skriv en kommentar.

Vi har fått indikationer på att flera arbetsplatser har bristfällig arbetsmiljö och kommer med krafttag att ta tag i dessa ärenden. Det är oerhört allvarligt att vi har medlemmar som mår dåligt. Har du som medlem något att dela med dig, skriv en kommentar! 

Ju mer information vi får från våra medlemmar, desto bättre möjligheter har vi att påverka. Vi ser denna blogg som ett utomordentligt tillfälle till att få en direkt och snabb kommunikation med våra medlemmar.

/MoA

Rekrytering och opinionsmöte

ROR-gruppen, som arbetar med frågor rörande rekrytering och opinion regionalt, är ett rådgivande organ till Lärarförbundets regionkontor i Falun. Monica A från Avesta lokalavdelning är en av representanterna för Dalarna i gruppen.

Igår deltog Monica på ett möte i Falun för att diskutera gruppens fortsatta arbete. Gruppen beslutade att i ett första steg arbeta med frågor rörande auktorisation, löner och uppföljning av ombudssatsningen.

/MoA


Valberedning

Under gårdagens styrelsemöte deltog Göran Edström, som är sammankallande i vår valberdning. Han pratade med de ledamöter som är i tur att avgå och styrelsen lämnade förslag på nya personer som eventuellt är intressanta för ett styrelseuppdrag. Om ni har någon eller några namn på sådana personer som ni tror skulle göra ett bra arbete i vår styrelse så tveka inte att kontakta Göran.

/MoA

Välkomna till vår blogg!

Styrelsen för Lärarförbundets lokalavdelning i Avesta har beslutat att börja blogga!

Vår tanke är att våra medlemmar ska kunna följa det dagliga fackliga arbetet i kommunen. Det är de ordinarie medlemmarna i styrelsen som kommer att skriva i bloggen för att ge medlemmarna större insyn. Vårt syfte är att få mer aktiva medlemmar och att öka den fackliga medvetenheten. Vi vill såklart att ni lämnar kommentarer på våra inlägg när ni har tittat in här.

/MoA

RSS 2.0