Auktorisation?

Just nu förs en intensiv debatt angående auktorisation eller legitimering av lärarkåren. Det är en viss skillnad mellan de två begreppen. Enkelt uttryckt kan man förklara det som så att auktorisation är något som lärarna själva "äger". En legitimering, däremot, hanteras av utomstående.

Lärarförbundet vill ha en auktorisation av läraryrket hellre än en legitimering. Just nu verkar det dock som om legitimeringen är det som ligger närmast till att bli verklighet. Den 28 maj kommer ett förslag till legitimering och därefter har vi i Lärarförbundet tre månader på oss att skriva remissvar. Så det blir ett hektiskt sommarlov!

Kortfattat går förslaget ut på att den som är nyutexaminerad får en mentor under ett år. Denne mentor och arbetsgivaren bestämmer sedan om den nyexade läraren ska bli legitimerad eller inte. Lärarförbundets studeranderåd vill ha ett namn på den nyexade under det första året. I nuläget kallar man denne person för "adept".
För de lärare som inte är nyutexaminerade kommer följande regler att gälla för att vara legitimerad: Generellt gäller att man ska ha arbetat som lärare totalt två år efter år 2000.

Målet är att detta ska sjösättas redan år 2010 och att perioden fram till år 2018 ska vara en anpassningsperiod.

Vi har inte fått några klara svar när det gäller disciplinpåföljder. Troligast är att man kommer att få varningar och att det sista steget är avlegitimering. Men det vet vi inget om. Det är heller inte klargjort om samtliga lärargrupper ska legitimeras eller endast vissa. Det ska i alla fall bli intressant att läsa förslaget som kommer i sin helhet den 28 maj. Vi kan också bara spekulera i om legitimeringen är statushöjande eller om den bara höjer våra egna krav på oss själva. Vad tycker ni?

/MoA


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0