Förhandling om ny organisation

Idag har vi haft förhandling om ramarna för ny organisation på Johan Olovskolan. Summan är att organisationen kommer att minskas med fyra tjänster. Vi strävar efter att de tjänster som finns på enheten kommer att vara heltidstjänster. Vidare kommer arbetslagen att bli vertikala. De är idag horisontella. Innan denna förhandlining genomfördes har personalen samlats, för att komma med idéer, vid tre tillfällen. Vidare har ett medlemsmöte på enheten hållits för att medlemmarna ska kunna föra fram sina synpunkter på organisationsförslaget. Alla synpunkter som kom fram ska skrivas in i förhandlingsprotokollet. Nu väntar arbetet med att titta på tjänstefördelningen och först då vet man vilka personer som är övertaliga. Dock är ledningen positiv till att man ska kunna lösa övertaligheten genom naturliga avgångar och omflyttningar inom kommunen. Tjänstefördelningen ska vara ute till fackliga företrädare senast tisdagen den 13 maj. Förhandling sker tisdagen den 20 maj.

/MoA

Ombudsträff

Idag, onsdag, har vi haft träff för våra ombud igen. Tyvärr krockade förmiddagens träff med pedagogiskt forum så flera av våra ombud kunde inte närvara. En miss i vår planering! Men det var två ombud som dök upp på förmiddagen och vi hade givande diskussioner ändå. De fick tillfälle att ställa frågor och vi kunde kolla upp en del saker på nätet också.

På eftermiddagens träff var det sex ombud närvarande och även då gick nästan hela tiden åt till att diskutera aktuella frågor. Vikariatsfrågan är som alltid aktuell inom skolan, funderingar kring de aviserade neddragningarna på några av våra skolor diskuterades också och så hann vi med några etiska dilemman...

Vi pratade även en del om vad vi ska göra för att nå ut till er medlemmar och ett förslag var riktade möten, där  t ex 1-7lärarna träffas en gång för att diskutera sina frågor, förskollärarna en annan gång och 4-9 lärarna ytterligare en gång osv... Det finns även önskemål från musiklärarna att få diskutera pedagogiska frågor med de lärare vars elever man har gemensamt. Vi försöker att ordna sådana träffar och hoppas på stor uppslutning.
I alla fall hoppas vi att de som gärna vill diskutera pedagogiska frågor med andra lärare tar chansen och kommer!
Det är utvecklande och lärorikt att få ta del av hur andra tycker och tänker i olika frågor. Så håll utkik efter inbjudningar och prata med era ombud på arbetsplatserna om ni har ytterligare idéer om medlemsmöten.
Nästa arbetsplatsombudsträff sker den 22 april!

/Catharina


Dagens löneförhandling

Dagens förhandling om löneutrymmet har inte avslutats. Mötet är ajournerat till den 31 mars. Vi fick ett bud av arbetsgivaren, som vi inte var nöjda med. Vi lämnade ett motbud och yrkanden. Båda parter ska nu ta ställning till buden. Jag återkommer med fler rapporter i ärendet så snart vi vet mer.

/MoA

Löneutrymme

Nu på måndag, klockan 15.30, är de fackliga parterna kallade till arbetsgivaren för förhandling om årets löneutrymme.

/MoA

Tidningsartikeln i DD

Jag hoppas att ni har uppmärksammat dagens artikel angående budgetanpassningarna i Dala-Demokraten. Om ni inte har läst den så kan ni läsa den här. Tyvärr så står det fel facklig tillhörighet i bildtexten och det har påtalats för reportern. Det är också tråkigt att det står fel begrepp. Reportern har skrivit dagis istället för förskola. Dessutom hölls MBL:en i onsdags och inte i tisdags.
 
Det är en skandal att man måste göra besparingar i en verksamhet som redan brottas med stora ekonomiska problem bland annat när det gäller möjligheten att ge elever i behov av särskilt stöd de resurser som krävs. Det är också en skandal att man inte kan satsa mer på förskolan genom att tillföra resurser. Det är ett hån att bygga ut verksamheterna på detta sätt inom befintliga budgetramar.

/MoA


Dagens rapport

Idag har det pågått ett intensivt fackligt arbete. Först har det varit ett par medlemssamtal angående de förestående lönesamtalen. Sedan har jag varit till personalsekreteraren för att räta ut vissa frågor angående medlemmars löner och tillägg. De flesta tillägg är avlösta, men det kvarstår ännu vissa frågor som måste lösas innan vi kan skriva ett avtal.

Därefter hade jag ett möte med en reporter från Dala-Demokraten. Ärendet här var att det är dags att bilda opinion! Vi måste visa att vi inte accepterar att den utbyggda barnomsorgen ska bekostas inom redan befintlig ram. Det betyder nämligen att alla verksamheter inom bildning, från förskola till vuxenlärarande, måste spara för att kommunen ska kunna öppna fler förskoleavdelningar. De måste öppna dessa avdelningar eftersom en kommun är skyldig att erbjuda barnomsorgsplats inom fyra månader. Det ska vara positivt att det föds fler barn! Det ska vara attraktivt att flytta till Avesta!

/MoA

ÖLA 080312

På dagens ÖLA-möte diskuterades löneutrymmet. Politikerna har ännu inte gett klartecken för det förslag som bildning och personalenheten lämnat till dem. Det betyder att vår fastställda tidplan troligen inte kommer att hålla. Vi vet i nuläget inte när förhandlingen om löneutrymmet kommer att hållas.

Vi diskuterade vidare förvaltningens ekonomiska läge. Efter ÖLA-mötet hade vi också en MBL angående detta. Eftersom bildning har ett ansträngt ekonomiskt läge måste det sparas. De olika enheternas ekonomi har genomlysts. Olika lösningar presenterades och inget av de närvarande fackförbunden är positiva till detta. "Budgetanpassningarna" presenterades sedan på bildningsstyrelsens extrainsatta AU-möte idag. Vi anser att det är mycket märkligt att förskolan ska byggas ut inom befintlig ekonomisk ram. Att vi får fler barn borde vara något positivt, men så är det inte nu. Varje besparing påverkar kvaliteten - varje del som kapas påverkar verksamheten. De närvarande facken beslöt att bilda opinion i frågan. Vi måste få till ett attraktivt Avesta. Genom att INTE satsa på barnen kommer vi att få färre inflyttande barnfamiljer. Det är mycket beklagligt eftersom våra industrier letar efter ny personal. De måste vilja bo i vår kommun! När undertecknad sedan var på lunch träffade jag på två av Avestas politiker varav den ena är just bildningsstyrelsens ordförande. Jag passade på att berätta vår syn på saken och han vidhöll att "ramarna måste hållas".

Nästa punkt på dagordningen var att deltidstjänsterna ska ses över för att arbeta mot fler heltidstjänster. En person har anställts för att skapa fler heltidstjänster.

Lönekriterierna ska ses över. och diskuteras i gruppen. Inför nästa löneöversyn ska dessa nya kriterier gälla. Till 2008 års löneöversyn gäller de gamla kriterierna. 

Avestamodellen kommer att genomgå en förändring. Den nya avestamodellen presenterades och  diskuterades.

Som avslutning beviljade gruppen en ansökan om pengar för fortbildning från "VFU-kontot". Grattis!

/MoA

Årsmöte

Årsmötet för verksamhetsåret 2007 är nu avklarat. 40 medlemmar medverkade på ett årsmöte som avverkades på rekordtid med mötesordförande Ingemar Gustavsson. Innan mötet bjöds alla på goda smörgåsar och biskvier samt dryck och kaffe/te. Efter årsmötet (eller egentligen årsmötena eftersom det även hölls årsmöte för a-kassan) underhöll Lennart Hjelm.

Det är bara att beklaga för de som inte var på plats och fick möta denne fascinerande man som varvade magiska konster med historiska händelser, fackliga frågor, sportminnen och målande exempel hämtade från sitt eget privatliv. Det var en upplevelse och undertecknad är helt förstummad och utan ord (och det händer inte ofta). De färdigheter och förmågor som Lennart visade prov på var något utöver det vanliga.

Dessutom fick jag delta i en av hans "konster". Jag fick skriva ner namnet på en person som betyder mycket för mig utan att han fick se det. Svårt eftersom det finns så många underbara personer och förebilder i min närhet. Sedan skulle jag lägga lappen i min byxficka. Lite senare fick jag komma upp och blunda, slappna av och sedan öppna ögonen igen. Jag skulle visualisera personens namn och hur personen ser ut och det gjorde jag. Trodde inte att han skulle lista ut vem det var, men han konstaterade att personen är äldre än mig och en kvinna. Sedan skrev han något på ett papper och jag fick sedan säga vem jag tänkt på. Under tiden visade han det han skrivit för publiken och han hade skrivit rätt namn! DET var en upplevelse utöver det vanliga. Kan varmt rekommendera denne man och hans föreläsning ifall det är någon som söker underhållning av hög klass som dessutom ger bra och användbara kunskaper baserade på en grund av respekt och uppmuntran.

/MoA

Biokväll

Vår biokväll blev mycket lyckad och det var otroligt trevligt. Tyvärr kom det inte så mycket folk som vi hade hoppats på. Vi såg "Guldkompassen" och det var en film som uppskattades. Den hade biopremiär i höstas så den var även relativt ny.

Innan bion började fanns informationstavlor att läsa på. Det var en presentation av styrelsens ordinarie medlemmar, avtalsrörelsen, hemsidan, bloggen och kommande verksamhetsplan. Dessutom fanns diverse pappermaterial med allehanda information att ta för sig av. Vi delade ut lotter till alla biobesökare och de som ville fick popcorn.

Efter bion bjöd vi på fika på Café City. Där hölls prisutdelning och vi fick bulle och valfri dryck. Handlarna i centrumgallerian höll öppet lite extra bara för oss och gav oss dessutom 10% rabatt på allt som vi handlade.

Det hela var enormt trevligt och uppskattat av de som deltog. Vi har redan börjat planera en ny medlemsaktivitet med liknande tema. Företagarna i centrumgallerian vill vi gärna samarbeta med igen.

Imorgon (tisdag) väntar årsmötet. Det startar 18.30 i församlingsgården. Vi ses där!

/MoA

Årets löneutrymme

Förhandlingen om löneutrymme, som skulle ha hållits i tisdags, har fortfarande inte ägt rum. Vi vet ännu inte när vi kan förhandla detta. Orsaken är att arbetsgivaren inte är klara med vilket bud de ska komma med. Vi väntar på ett nytt datum och hoppas att vi snart ska få till förhandlingen. Det är viktigt att de datum som fastställts av parterna hålls.

/MoA

Samverkansgrupp

Idag har samverkansgruppen på Johan Olovskolan sammanträtt. Rektor har lämnat ett förslag till ny organisation. Förslaget går under morgondagen ut till våra medlemmar för att diskuteras fram till ett fackligt möte den 18 mars. Den slutgiltiga förhandlingen om organisationen sker den 19 mars.

/MoA

Ordförandekonferens 080304

Idag, tisdag, har Catharina och Monica varit i Borlänge på ordförandekonferens. Ingrid Silverberg, som är före deta regionombudsman i Falun, var inbjuden för att prata om arbetstid och arbetsorganisation. Hon gick igenom aktuell forskning kring detta. Det är områden som alltid är aktuella för alla lärargrupper. Kanske speciellt aktuellt nu eftersom det i avtalet står att det ska tillsättas en grupp med en oberoende ordförande och att de ska arbeta just med dessa frågor. Vi kommer att diskutera just arbetstid och arbetsorganisation på kommande ombudsmöte. Mer information kommer också att läggas ut i detta ämne.

/MoA

Det närmar sig...

Måndagen den 10 mars har vi vår familjeaktivitet på biografen i Avesta. Vi ska se filmen "Guldkompassen". En inbjudan är utskickad till samtliga enheter. Om någon arbetsplats inte fått ut inbjudan så kan ni kontakta lokalavdelningen, antingen genom att lämna en kommentar här, ringa eller skicka ett mail.

Dagen efter, den 11 mars klockan 18.30, är det dags för lokalavdelningens årsmöte. Det hålls på församlingsgården.

Sprid detta bland våra medlemmar så att många sluter upp! 

/MoA

Avtalskonferens

Våra tre förhandlare, Catharina, Ulf och Monica, åkte i måndags till Borlänge på avtalskonferens. Där fick de information om avtalsrörelsen och kunskap inför de stundande löneförhandlingarna.

Inför lönesamtalet är det mycket viktigt att vara förberedd. Sätt dig in i kriterierna och förbered dig på att berätta var du tycket att du ligger och motivera det. Kriterierna ska omarbetas i ÖLA-gruppen, men under vårens samtal ligger de gamla fast. De kriterier som nu finns måste vara kända på arbetsplatsen. Det är oerhört viktigt att de diskuteras på samtliga arbetsplatser tillsammans med chefen. Alla måste veta vad kriterierna betyder just på sin egen arbetsplats.

De satsningar som har gjorts på förskola och fritidshem när det gäller lönerna förra året, ligger utanför och kommer inte att räknas in in procentutfallet för förra året.

Idag, tisdag, ska löneutrymmet förhandlas. Sedan väntar det viktiga arbetet med att alla medarbetare ska bli rätt lönesatta.

/MoA

Skyddsombuden utbildas!

Igår, måndag, var första dagen av kommunens skyddsombudsutbildning. Utbildningsdag nummer två är den 17 mars. Vi har nio ombud som ska genomföra hela tvådagarsutbildningen och ytterligare fyra som går andra dagen. Målet är att alla våra skyddsombud ska genomgå en grundläggande utbildning.

/MoA

RSS 2.0