Riskbedömningar

Igår var skyddsombuden på en utbildning i systematisk arbetsmiljö (SAM). Utbildningen hölls av föreläsare från arbetsmiljöverket och betoningen låg på AFS 2001:1 som heter just systematisk arbetsmiljö.

Vi fick bland anant lyssna till innehållet i SAM och där är en viktig del att allvarliga olyckor och tillbud (en händelse som skulle ha kunnat resultera i en allvarlig olycka) ska anmälas till arbetsmiljöverket enligt 2§ arbetsmiljöförordningen och utredas på arbetsplatsen. Det är arbetsgivaren (rektor) som ska göra anmälan och det görs enkelt på www.av.se som är arbetsmiljöverkets hemsida.

Vidare diskuterades att riskbedömningar ska göras vid varje förändring på arbetsplatsen. Arbetsgivaren ansvarar för detta och arbetstagare och skyddsombud ska delta. En riskbedömning består av riskanalys, riskidentifiering och riskuppskattning. Det betyder att när det ska bli en förändring på en arbetsplats så ska arbetsgivaren identifiera vilka risker det innebär och uppskatta dem. Vidare ska arbetsgivaren värdera riskerna om de är allvarliga eller inte.

En riskbedömning enligt §8 ska exempelvis genomföras vid personalneddragningar, förändrade arbetstide, utökat arbetsinnehåll, nya arbetslag, ändrade arbetsuppgifter. Riskbedömningen avser tiden efter genomförd förändring, men ska skrivas innan den genomförs. Bedömningen kan behövas göras både på grupp- och individnivå och täcka sociala, psykiska och fysiska risker. Det är också viktigt att komma ihåg att en förändring i sig kan innebära en risk för ohälsa.

Exempel på riskkällor är hög arbetsbelastning, tidspress, komplicerade (spända) arbetsuppgifter, kompetensbrist, lågt inflytande, otydlig organisation, samarbetesbrist, brister i ledningsstöd, våld och hot, buller, otydliga arbetsuppgifter eller dåligt anpassade arbetslokaler.

/MoA

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0