ÖLA 080221

Inför vårens löneöversyn har ÖLA-gruppen i kommunen enats om en arbetsordning. I första steget ska en förhandling göras när det gäller löneutrymmet. Därefter informeras rektorer och personal om hur löneöversynen ska gå till. De arbetsvärderingsverktyg som vi har i kommunen sedan tidigare gäller även detta år. ÖLA-gruppen ska under våren arbeta med att ta fram nya. Rektor genomför lönesamtal med alla medarbetare och ett särskilt underlag (bedömningsfaktorer vid utvecklingssamtal) används tillsammans med de tidigare kända kriterierna. Efter samtalen gör rektor ett förslag till lönesättning som lämnas till de lokala fackliga företrädare. Rektorerna ska skicka dessa förslag till bildningschefen senast den 29 april. Den 5 maj går ledningsgruppen igenom förslaget för att se att det är rimligt. Den 9 maj lämnar bildningschefen förslaget till de båda lärarförbunden. Avstämning av löneförslagen äger rum den 22 maj. Därefter meddelas den nya lönen till alla medarbetare av lönesättande chef. Den nya lönen betalas ut med junilönen.

Förskolan kan eventuellt behöva byggas ut ytterligare inför och efter sommaren. Bildning har, som vi tidigare berättat om, en ansträngd ekonomisk situation. Där arbetas i nuläget fram ett åtgärdspaket för att hitta alla medel som finns. Det betyder att vissa planerade verksamheter fryses, exempelvis KomTek.

Enligt vissa undersökningar är Avestas skolor dyra i jämförelse med andra kommuner. Vår bildningschef sade dock idag att han "tror inte längre att Avestas skolor är de dyraste". Detta beror bland annat på hur skolväsendet är uppbyggt och vilka parametrar som räknas in i beräkningarna.

Inför dialogen vill vi poängtera att alla arbetsuppgifter ska rymmas inom arbetstiden. De rektorer som inte var med på den partsgemensamma fortbildningsdagen som var i januari kommer att utbildas av bildning.

Arbetslagsledarna på gymnasieskolan förordnas sina uppdrag under tidsbestämda perioder. Att det inte förhandlas in helt och hållet i tjänsterna beror bland annat på att man avvaktar den förändrade gymnasieskolan som beräknas träda i kraft år 2010.

Målet är att bildningschefen presenterar förslag till nytt mentorsavtal alternativt arbetsbeskrivning till nästa ÖLA-träff.

Bildningschefen presenterade Avestas påbörjade profilarbete. Han ingår i den grupp som ska arbeta med detta. Profilerna är outdoor, Koppardalen och sport. Det finns visioner om hur kommunen ska arbeta i framtiden. Exempel från dessa visioner är fler förskolor med "ur & skur"-profil och även fler skolor med friluftsprofil. Vidare ska skolorna vara utformade med användbara pedagogiska IT-lösningar. Här visade bildningschefen exempel från en gymnasieskola i Falköping. Visionen är också att hemspråk, musik etc också ska kunna bedrivas från andra länder där det kan finnas en pedagogisk vinning i det.

Som avslutning på mötet diskuterades arbetsmiljön på en rad skolor i kommunen. Det har framkommit att flera enheter upplever att samverkansgrupperna fungerar bristfälligt och att rektorerna inte tar problem på allvar. Även här behöver vi medlemmarnas hjälp för att få en heltäckande bild av situationerna på de olika arbetsplatserna.

/MoA


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0