Nytt centralt avtal för församlingarna

En central överenskommelse har träffats på kyrkans område. Avtalet gäller för perioden 1 april 2008 till 31 mars 2011. Löneöversyner sker per den 1 april med följande utrymmen:

2008 lägst 3,4 %

2009 lägst 3,5 %

2010 lägst 2,7 %

År 2010 införs två nya semesterdagar. Dessa beräknas till ett värde av cirka 0,3 %.

Dessutom har en del förändringar gjorts i avtalet gällande deltidsanställning, AB § 5 och arbetstid, AB § 13. Det har också träffats särskilda bestämmelser för kyrkomusiker. De partsgemensamma kommentarerna har setts över med förtydliganden av partsavsikten och innebörden av bestämmelserna


När det gäller löneavtalet 2008: Parterna är överens om att gemensamt genomföra ett 15-tal seminarier under oktober - december 2008, med bred fördelning över landet, för att utbilda och förankra lönebildningsprocessen bland lönesättande chefer och lokala fackliga företrädare. Avsikten är att därefter utarbeta verktyg till stöd för den individuella och differentierade lönesättningen. I löneavtalet har det införts en rad förtydliganden. Lönesättningen får inte vara godtycklig och ska ske efter kända kriterier. Grunderna och kriterierna för lönesättningen är utvecklade i avtalet, liksom vad kriterierna ska ställas i relation till. Chefens ansvar för åtgärdsplan och uppföljning vid svag löneutveckling är förtydligat. Frågan om retroaktiv lön vid löneöversyner är tydliggjord mellan parterna och församlingsförbundet har mycket tydligt uttalat att de lokala arbetsgivarna ska få rådet att betala den mellanskillnad som uppstår när den sjukpenninggrundande inkomsten (SGI) inte kan ändras retroaktivt vid sjukdom och föräldraledighet.

/MoA


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0