Fritidshemmens dag 13 maj!

Den 13 maj är fritidshemmens dag. Skriv gärna en kommentar här om hur ni på de olika enehterna kommer att synliggöra att dagen är tillägnad fritidshemmen.

/MoA

Förskolans dag 15 maj!

Den 15 maj är förskolans dag. Denna dag uppmärksammas över hela landet och även i Avesta kommun. Skriv gärna en kommentar här om vad ni kommer att göra under dagen.

/MoA

ROR 080424

ROR-gruppen (regional rekrytering och opinion) har haft ett möte på regionkontoret i Falun. Där strukturerades arbetsformerna för gruppen. En handlingsplan utarbetas och i den finns bland annat ombudssatsningen och aktuella frågor såsom auktorisation/legitimering och lön med. 

Gruppen delade upp regionens lokalavdelningar mellan sig för att fungera som ett stöd till dessa. Nyhetsbrev kommer att skickas ut till lokalavdelningarna och till hösten kommer ROR-gruppens plats på förbundets hemsida att omarbetas.

Mer information om bland annat autorisationsdebatten kommer inom kort på bloggen.

/MoA

Sänkt a-kassa!

Den 1 maj sänks avgiften till Lärarnas a-kassa till 148 kronor - och fortsätter alltså att vara den lägsta avgiften av alla. Men det viktigaste är att Lärarnas a-kassa är den enda som är specialiserad på lärare och skolledare.

/MoA

Löneförhandlingen

Löneförhandlingen håller på att avslutas och rektorerna förbereder sina bud. Datumen är justerade, men den nya lönen kommer att betalas ut i junilönen. 

De fackliga ombuden på arbetsplatsen ska kallas till en överläggning om rektorns bud. Sedan ska budet lämnas till bildningschefen för att hanteras på ledningsgruppens möte den 13 maj. Budet ska vara bildningschefen tillhanda senast vecka 19. 

Senast den 15 maj får de fackliga organisationerna centralt i kommunen ut budet. Slutförhandling sker den 22 maj. Det är viktigt att vi centralt i kommunen får veta om rektorerna inte tagit hänsyn till era yrkanden.

/MoA


Nytt centralt avtal för församlingarna

En central överenskommelse har träffats på kyrkans område. Avtalet gäller för perioden 1 april 2008 till 31 mars 2011. Löneöversyner sker per den 1 april med följande utrymmen:

2008 lägst 3,4 %

2009 lägst 3,5 %

2010 lägst 2,7 %

År 2010 införs två nya semesterdagar. Dessa beräknas till ett värde av cirka 0,3 %.

Dessutom har en del förändringar gjorts i avtalet gällande deltidsanställning, AB § 5 och arbetstid, AB § 13. Det har också träffats särskilda bestämmelser för kyrkomusiker. De partsgemensamma kommentarerna har setts över med förtydliganden av partsavsikten och innebörden av bestämmelserna


När det gäller löneavtalet 2008: Parterna är överens om att gemensamt genomföra ett 15-tal seminarier under oktober - december 2008, med bred fördelning över landet, för att utbilda och förankra lönebildningsprocessen bland lönesättande chefer och lokala fackliga företrädare. Avsikten är att därefter utarbeta verktyg till stöd för den individuella och differentierade lönesättningen. I löneavtalet har det införts en rad förtydliganden. Lönesättningen får inte vara godtycklig och ska ske efter kända kriterier. Grunderna och kriterierna för lönesättningen är utvecklade i avtalet, liksom vad kriterierna ska ställas i relation till. Chefens ansvar för åtgärdsplan och uppföljning vid svag löneutveckling är förtydligat. Frågan om retroaktiv lön vid löneöversyner är tydliggjord mellan parterna och församlingsförbundet har mycket tydligt uttalat att de lokala arbetsgivarna ska få rådet att betala den mellanskillnad som uppstår när den sjukpenninggrundande inkomsten (SGI) inte kan ändras retroaktivt vid sjukdom och föräldraledighet.

/MoA


ÖLA 080422

På dagens ÖLA-möte (lokala skolutvecklingsgruppen) diskuterades förvaltningens ekonomiska läge. Förvaltningen tror att ekonomin kommer att hamna på nollresultat i slutet av året, men det kommer även fortsättningsvis att krävas hårt arbete. Bildningschefen poängterar att de olika enheterna har gjort ett bra jobb så här långt för att komma i ekonomisk balans.

Det flaggas för att det kommer att behövas 100 nya förskoleplatser även nästa år. Efter semestrarna i år kommer troligtvis ytterligare avdelningar att öppna. Det förs diskussioner var avdelningen/arna ska ligga. Ett förslag är Rågen.

Centrala enheten genomlyses just nu för att se om och vilka som har deltidstjänster och vill gå upp till heltid.

Lönekriterierna ska gås igenom. Personalenheten tar fram dessa och sedan tar bildning fram yrkesspecifika kriterier. Rektorerna ska få säga sitt och sedan beslutas kriterierna i ÖLA-gruppen. De som har synpunkter på kriterierna är välkomna att lämna dem till styrelsens representanter i ÖLA-gruppen.

Delegationsordningen i kommunen ses just nu över.

Vi har skrivit ett avtal för de lärare som deltar i lärarlyftet. Det reglerar reseersättning, betalning för kurslitteratur samt arbetstiden. Till kommande läsår diskuteras alternativa sätt att använda lärarlyftet. Det kostar kommunen mycket pengar att ha lärare som deltar. Alla läser med full lön under arbetstid eftersom arbetsgivare vill att de läser. Kommunen har 180 poäng fördelade på flera olika personer. Bland annat läser våra deltagare specialpedagogik, samhällskunskap och fysik, På de olika enheterna har personal fått önska om och vad de vill läsa och sedan har förvaltningen prioriterat det som det har funnits behov av i kommunen.

/MoA

Samverkansmöte med enhetscheferna 080421

Kommunen ska från och med den 1 januari 2009 införa tobaksfri arbetstid. Det betyder att anställda inte kommer att få nyttja tobaksprodukter (exempelvis snus och cigaretter) under arbetstid. Kommunen erbjuder stöd och hjälp under tre månader för avvänjningen av tobaksprodukter. Vi diskuterade detta.

Det finns behov av personal på många enheter till hösten. Samtidigt talas det i nuläget om övertalighet på flera enheter. Vi bevakar frågan.

Vi diskuterar reglerna angående kylskåpen på förskoleavdelningarna. De ska temperaturkontrolleras samt rengöras varje vecka vilket medför ytterligare en arbetsuppgift. Frågan om vems ansvar det är förs vidare.

Förskolan i Horndal ska troligen byggas ut och nu undersöks olika alternativ. Kommunen tittar på vad det kostar att bygga nytt, hyra eller bygga om.

Vissa av de arbetskläder som förskolepersonal har fått från kommunen är för täta. Eventuell reklamation ska enligt re-enhetscheferna skötas på respektive enhet av respektive rektor.

Vi väcker också frågan om arbetskläder för idrottslärare. Enhetscheferna för frågan vidare till rektorerna eftersom det är de som får stå för kostnaderna.

/MoA

Lokala webplatser

Under dagens ombudsträff har vi diskuterat de lokala webplatserna och hur de kan förändras för att bli bättre. Som tack för att ombuden kommer med idéer och synpunkter kommer de att få en varsin biocheck hemskickad.

/MoA

Övergripande samverkan

Idag har det varit övergripande samverkansmöte med kommunchefen. Där gavs information från kommunens olika förvaltningar.

Kommunen är med i ett jämförelseprojekt under 3 år. Vi är en del av "mellannyckeln" och första området som granskades var grundskolan. Rapporten är lagd och finns att läsa på www.mellannyckeln.se. Syftet är att hitta effektiva och bra sätt att jämföra kommuner gällande kvalité och kostnader. Mer information om liknande projekt finns här.

Vidare informerades om självservice som fortfarande inte fungerar helt problemfritt. Många behöver mer utbildning i detta.

En centrumutvecklingsgrupp finns och planer för centrum är bland annat att ta bort scenen i stadshusparken samt att till Lucia ha en skridskobana klar. Det ska också göras en översyn av uteserveringarna i kommunen

Vidare diskuterades de förändrade reglerna för sjukskrivning som kommer att träda i kraft 1 juli. Dessa regler kommer att slå hårt mot sjukskrivna och kommunen måste vara redo för det. Frågan förs till PU. Personalchefen visade positiva siffror över sjuktalen i kommunen där det har skett en stor minskning de senaste åren. Även jämfört med förra året är siffrorna bättre.

/MoA

MBL-information

Igår var fackliga parter till By skola på MBL-information. Ytterligare en träff är planerad till den 29 april. Då ska förslaget till ny organisation för hösten vara klart.

/MoA

Avestas grafiska profil

Titta här om du är intresserad av att läsa det senaste förslaget till Avestas nya grafiska profil.
http://wwwi.avesta.se/080324skissprofil.pdf
Kom ihåg att du måste vara inloggad på en dator som är ansluten till kommunens intranät.

/MoA

Kränkt?

De nuvarande kriterierna som används vid medarbetarsamtalen och lönesamtalen ska omarbetas. Vi har fått veta att några medlemmar känt sig kränkta i sina lönesamtal när kriterierna använts. Det är viktigt att vi får veta detta när det förekommer. Kontakta oss och berätta. Vi vill gärna också ha in synpunkter på kriterierna så att vi vet vad ni tycker inför det kommande förändringsarbetet. Tveka inte att kontakta oss!

/MoA

Styrelsedag i Bjurfors

Hela dagen har styrelsens samtliga ordinarie medlemmar samt en suppleant deltagit i regionkomtorets fortbildningsdag för styrelser i Dalarna. För första gången fick vi i Avesta lokalavdelning vara på hemmaplan. Vi diskuterade bland annat förbundets verksamhetsplan och hur vi ska arbeta med den i lokalavdelningarna.

Det viktigaste för lokalavdelningen är nu att göra skillnad för varje medlem. Med det menar vi att vi ska visa på vilket värde medlemsskapet har och att ombuden stärks. Vi har infört ett faddersystem där styrelsen ansvarar för olika arbetsplatser. Det främsta syftet är att göra kommunikationen mellan styrelse och arbetsplats bättre och att föra styrelse, ombud och medlemmar närmare varandra.

Det ska löna sig att vara en bra lärare. Kvalitetssäkrade medarbetar- och lönesamtal ska vara en naturlig del av lönesättningen. Vidare ska varje lärare ha en egen kompetensutvecklingsplan. Uppdragsdialogen är också mycket viktig!

Styrelsen har fått mycket "input" och går nu med kraft vidare i det vardagliga arbetet. Det är många olika enheter där vi för närvarande jobbar intensivt med arbetsmiljöfrågor och ser till så att det finns väl fungerande samverkansgrupper.

/MoA

Yrkesetik

Något som vi behöver diskutera på våra arbetsplatser är vår yrkesetik. Den är viktig eftersom den hjälper till att vi i vårt yrke uppfattas som en enhet och det blir klart för vad vi som yrkesgrupp står för. Den säkerställer en rättvis bedömning och en rättvis behandling av barnen och eleverna över hela landet.

Yrkesetiken garanterar yrkesprofessionens status och ger vägledning och förhållningssätt i vårt yrke. Lärarförbundet har tillsammans med LR tagit fram en gemensam yrkesetik, det vill säga en värdegrund och ett förhållningssätt för vårt yrke. Vi har också ett gemensamt yrkesetiskt råd dit man kan vända sig med etiska problem.

Ett utmärkt arbetsmaterial finns på lokalavdelningen som stöd i en givande diskussion i ämnet.

/MoA

Heldag i Tällberg

Igår  kl 7.00 var vi fem personer ur styrelsen som åkte till Tällberg, där resten av Dalarnas styrelser också samlats.
Under dagen pratade Ann-Charlotte Eriksson förste vice ordf. i förbundstyrelsen om "Den skola vi vill skapa"
Hon gick igenom det program och den inriktning förbundet har antagit på den senaste kongressen.
Vi förmodas vara lite klokare på den fronten nu, men jag vet inte jag...De diskussioner vi hade efter en god lunch gav i alla fall en hel del tips och idéer.
Nästa vecka har vi styrelsekonferens med hela vår styrelse tillsammans med fem andra  styrelser från södra Dalarna och då ska vi prata vidare om hur vi ska arbeta lokalt med att nå målen som förbundet satt upp.
Det finns ett bra häfte som alla ombud har fått som heter "Den skola vi vill skapa" och vi tar hem fler sådana så att alla medlemmar får ett exemplar. Man kan sedan använda dessa på arbetsplatserna för att skapa diskussioner kring vår profession och våra yrkesetiska principer bl a.
Dagen igår avslutades med valkretsmöte och sedan middag innan vi åkte hemöver vid 21-tiden..trötta och mätta!
Det blir långa dagar ibland!
/ Catharina

Löneförhandling

ÖLA-gruppen har på nytt haft ett möte då förhandling om årets löneutrymme har skett. Inför detta möte hade de båda lärarfacken lämnat in ett nytt yrkande, vilket i sin helhet avslogs från arbetsgivarsidan. Parterna är fortfarande inte helt eniga även om det har fattats några beslut.

Innan allt är färdigförhandlat och påskrivet kommer ingen närmare information om innehållet i överenskommelsen att spridas. Vi har dock fått kännedom att det cirkulerar uppgifter bland våra och det andra lärarfackets medlemmar, men detta är inga uppgifter som kommer från ÖLA-gruppen.

Mötet ajournerades ytterligare en gång och på torsdag kommer ÖLA-gruppen att träffas igen för att slutföra förhandlingarna. 

/MoA

Kickoff för våra ombud

Åtta av våra ombud har ikväll varit till Borlänge på en kickoff för Dalarnas ombud. Totalt närvarade 250 ombud från distriktet. Vi kommer att satsa extra på ombuden och detta var en inledning till denna satsning. Som välkomstgåva fick alla en nyckelring och vi bjöds på välkomstdrink och snacks. Regionombudsmännen och sekreterarna presenterades och vi fick god mat. Därefter fick vi lyssna på en man från förbundsstyrelsen.

Underhållningen stod Lurbo Stompers för som på ett roligt sätt spexade och sjöng med glimten i ögat. Som avslutning fick vi en föreläsning om kommunikation där vi fick lära oss om kroppsspråk och förmågor. När vi gick hem fick vi en påse med ett par skrifter samt en penna och ett USB-minne.

Sammanfattningsvis var det en lyckad kväll med trevlig samvaro och den gav inspiration att "gå ut och göra skillnad". Det är bara att beklaga de ombud som inte anmälde sig till denna kväll.

/MoA

Löneförhandling

Idag har vi haft löneförhandling igen. Vi återupptog den ajournerade förhandlingen som vi hade innan påsk. Och återigen lämnade arbetsgivaren ett bud som vi inte kunde godta. Vi är dock överens om övriga delar.

Vi ska nu prata ihop oss med LR imorgon för att återuppta förhandlingarna på måndag. Rapport kommer angående detta.

/MoA

RSS 2.0